3. Analiza Surselor De Trafic

În funcție de strategia de promovare și de conținutul publicat, pot exista unul sau mai multe canale principale prin care vizitatorii pot ajunge pe site-ul nostru. Dar fără a fi înțelese corect, sunt șanse mari să interpretăm greșit datele și astfel, să nu luăm cele mai bune decizii privind strategia de promovare viitoare.

Pentru a putea înțelege felul în care sunt împărțite canalele, ar trebui să vorbim puțin despre surse, modalități și campanii.

Ce reprezintă sursele, modalitățile și campaniile în Google Analytics?

1. Sursa de trafic (source) reprezintă sursa originii traficului, care ar putea fi un motor de căutare sau un anumit domeniu. Pe lângă sursele predefinite, pot fi adăugate unele suplimentare prin parametrul utm_source.

2. Modalitatea (medium) reprezintă categoria generală a sursei (organic, cpc, referral) și poate include și valori definite prin parametrul utm_medium.

Să luăm niște exemple de source/medium:
google / cpc
bing / organic
duckduckgo / organic
m.facebook.com / referral
facebook / cpc

În toate cazurile de mai sus, ce este în stânga reprezintă sursa de trafic (source) – google, bing, facebook sau alte platforme și parametri setați manual, iar în dreapta apare modalitatea (medium).

Sursele de trafic și modalitățile sunt case sensitive, astfel că Google e văzut ca o sursă diferită față de google, la fel și modalitatea CPC față de cpc.

Exemplu de traseu al userilor prin diverse surse și modalități:

3. Campaniile care apar în Google Analytics sunt fie numele campaniilor din Google Ads, fie campaniile custom definite prin parametrul utm_campaign.

Atunci când vrem să definim parametri suplimentari care să ne ajute să urmărim anumite campanii în Analytics (de exemplu, campaniile de Facebook), putem folosi URL Campaign Builder.

Există 5 parametri pe care îi putem adăuga la un URL:
utm_source – site-ul, advertiserul sau canalul care trimite trafic spre site, cum ar fi google, facebook, newsletter, etc
utm_medium – modalitatea de publicitate, care poate fi cpc, banner, email, etc
utm_campaign – numele campaniei, sloganul, codul promoțional etc.
utm_term – cu ajutorul acestui parametru puteți identifica fiecare cuvânt cheie din campaniile plătite. Dacă nu folosim auto-tagging, adăugăm parametrul utm_term la URL, pentru a putea segmenta traficul după cuvintele cheie.
utm_content – se folosește pentru a diferenția tipuri de conținut sau variante similare ale aceleiași reclame.

De exemplu, dacă vrem să promovăm acest articol pe Facebook printr-o campanie plătită care conține 2 reclame, vom avea 2 URL-uri diferite pentru fiecare reclamă:

https://debordant.ro/3-analiza-surselor-de-trafic/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=30_zile_challenge&utm_content=ad1

https://debordant.ro/3-analiza-surselor-de-trafic/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=30_zile_challenge&utm_content=ad2

Și acum ajungem (în sfârșit) la canalele de achiziție, care reprezintă grupuri cu surse de trafic similare, care au aceeași modalitate (medium).

Care sunt principalele canale de trafic (achiziție) ale unui website?

În Google Analytics, există 8 categorii principale după care se împarte traficul, iar fiecare site are date diferite:

Organic – traficul neplătit venit din diverse motoare de căutare, a cărui modalitate apare organic
Social – traficul din rețelele sociale care folosește modalitatea social, social media, social-media, social network sau social-network.
Paid Search – tot traficul care folosește modalitatea cpc, ppc sau paidsearch (dacă nu se modifică gruparea canalelor în setările Analytics). De asemenea, pentru a intra în această categorie, Ad Distribution Network (rețeaua de distribuire a anunțurilor) nu poate fi content
Display – tot traficul care folosește modalitatea display, cpm, banner. De asemenea, pentru a intra în această categorie, Ad Distribution Network (rețeaua de distribuire a anunțurilor) trebuie să fie content
Direct – în mod normal, aici vedem date despre cei care ne-au accesat direct site-ul (tastând adresa URL în browser). Însă pe lângă acest tip de trafic, canalul direct include și toate sursele de trafic care nu au putut fi identificate de Google Analytics din motive tehnice
Email – traficul care conține modalitatea email
Referral – toate sursele care au modalitatea referral
Other – în această categorie intră traficul care nu are setat parametrul utm_medium sau la care acesta apare ca fiind (not set).

Un alt exemplu de distribuție a traficului:


De ce este important să analizăm constant sursele principale de trafic? Pentru că dacă nu înțelegem care e situația curentă și evoluția traficului, e foarte greu să facem un plan și o proiecție pe un anumit interval de timp.

Atunci când avem o privire de ansamblu asupra situației, putem să ne alocăm resursele în mod înțelept și să lucrăm, de exemplu, la o strategie de promovare care se axează mai mult pe Google Ads și mai puțin pe Email, dacă datele ne conduc în direcția respectivă.

Mai mult decât atât, prin analiza periodică a acestor surse putem observa din timp scăderi sau creșteri determinate de schimbări de algoritm, modificări de strategie sau site-uri noi care trimit trafic spre site-ul nostru. Pare (și chiar este) complicat la început, însă cu timpul, toate aceste denumiri și setări vor fi mai ușor de înțeles pentru marketerii și antreprenorii pasionați de online. Verifică și tu care sunt canalele principale de trafic ale site-ului tău!

Acest articol face parte din seria 30 De Zile De Marketing Debordant. În următorul articol vorbim despre securitate și importanța unei parole puternice.

Pentru informații relevante din domeniu, urmărește-ne pe Facebook și/sau Instagram.

Autorul articolului:
Cătălina Mărușter

Chief of Doing Things @Debordant. Îndrăgostită iremediabil de digital marketing.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *